Üretime katkı sağlayan meslek lisesi öğrencilerine 2021 yılında 51 Milyon Lira ödeme yapıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), mesleki eğitimde öğrencilerin uygulama becerilerini artırmada önemli katkısı olan döner sermaye kapsamındaki üretim kapasitesini artırmaya devam ediyor. 2020 yılında meslek liselerinde üretimden elde edilen gelir 503 milyon 197 bin 847 lira olarak gerçekleşmişti. MEB, 2021 yılında bir önceki yıla göre gelirini yüzde 131 artırarak 1 milyar 162 milyon 574 bin liraya yükseltti. Amasya’da Meslek Liselerinde okuyan öğrencilere de 33 Bin Liranın üzerinde ödeme yapıldı.
Meslek lisesi öğrencileri bu süreçte bir taraftan uygulama becerilerini artırırken diğer taraftan üretime katkıları ölçüsünde asgari ücret kadar ücret de alabiliyorlar. Gelirdeki artışlar bu kapsamda öğrencilerin aldığı ücretlere de pozitif olarak yansıdı. 2021 yılında döner sermaye gelirlerinden öğrencilere ödenen tutar 2020 yılına göre yüzde 66’lık artışla 51 milyon liraya yükseldi.
Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer; “Mesleki eğitimde yaptığımız dönüşümde önceliğimiz eğitim-üretim-istihdam döngüsünü güçlendirmek. Bu kapsamda attığımız adımlardan bir tanesi de döner sermaye kapsamında meslek liselerinde yapılan üretim kapasitesini artırmaktı. 2021 yılında elde edilen geliri 2020 yılındakine göre yüzde 131 artırarak 1 milyar 162 milyon 574 bin 527 liraya ulaştık. Böylece meslek liseleri tarihi bir rekoru kırmış oldu. 2021 yılında döner sermaye gelirlerinden öğrencilerimize ödenen tutar 2020 yılına göre yüzde 66’lık artışla 51 milyon liraya yükseldi. Bu artışla hem öğrencilerimizin yaparak öğrenme kapasiteleri artırarak mezun olduklarında istihdam edilebilirliklerini yükseltmeyi, hem de üretime katkıları ölçüsünde eğitimlerine devam ederken asgari ücret kadar ücret alabilmelerini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Amasya’da 1Milyon 133 Bin Liralık Üretim Yapıldı. Öğrencilere 33 Bin Ödeme Yapıldı
Amasya’da bir fabrika gibi üretim yapan meslek liseleri 2021 yılında 1 Milyon 333 bin 163 Liralık üretim yaptı. Amasya’da Şehit Gültekin Tırpan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Merzifon Mithatpaşa MTAL ve Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, üretime en çok katkı sağlayan meslek liseleri oldu. Amasya Şehit Gültekin Tırpan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, pandemi sürecinde maske üretimi yaparak ekonomiye ve pandemi ile mücadeleye büyük katkı sağladı. Merzifon’da Merzifon Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ise üretime tam kadro katılarak dezenfektan üretimi yaptı. Ülkede üretime ve pandemi ile verilen mücadeleye büyük katkı sağlayan meslek lisesi öğrencileri, bir yandan ülke ekonomisine katkı sağlarken öte yandan kendi harçlıklarını kazandı.
Amasya İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Coşkun, ” 2021 yılı, tüm yurtta olduğu gibi Amasya’da da mesleki eğitim için önemli bir yıl oldu. Mesleki eğitimin önemi, pandemi döneminde tekrardan gözler önüne serildi. Okullarımızda, dezenfektan, maske ve hijyenik koruyucu giysi üretimi yapılarak pandemi ile verdiğimiz savaşa katkı sağladık. Öğrencilerimiz bu sürede hem pandemi ile savaşa, hem ülke ekonomisine hem de kendi ekonomilerine katkı sağladılar. Öğrencilerimize 33 bin 723 liralık ödeme yapıldı. Biliyorsunuz, meslek liselerinin öneminin ve katkısının artırılması için şimdi Mesleki irtibat büroları kuruluyor. Sanayi ve mesleki eğitim birbirine entegre ediliyor. Mesleki eğitim alan öğrencilerimize asgari ücretin belli oranları ödeniyor. Bu sayede hem sanayi sektörünün nitelikli personel ihtiyacını hem işsizliği hem de eğitime katkı sağlıyoruz. Okullarından bir şekilde uzaklaşmış öğrencilere mesleki eğitim kapısı açıldı. Yeni bir başlangıç, yeni bir kariyer şansı doğdu. Biz meslek liselerinin daha fazla tercih edilmesini istiyoruz.” ifadelerine yer vererek Amasya’daki mesleki eğitimin, şehrin ekonomisine katkısının önemine değindi.