Gümüşhacıköy’de Şeker Fabrikasından çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı ve Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özarslan çiftçilere yönelik bilgilendirmede bulundu.
Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı, Öğretmen evi konferans salonunda düzenlenen toplantıda, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.
Amasya Şeker ailesi olarak bu süreçte üzerlerine düşeni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini anlatan Saatcı, “Gümüşhacıköy 10 bölgede birinci oldu. 101 bin ton pancar aldık. Buda Fabrikamızın en çok üreten ilçesi polar bakımından da bölgemizin hemen hemen en iyisi. Bu sene yağışlardan dolayı sıkıntımız var ama geçtiğimiz seneyi baya geçecek diye tahmin ediyoruz. Kendi bölgemizden 402 bin ton pancar aldık. Dış sahadan 272 bin ton pancar aldık. 674 bin ton pancar işledik. Bunun karşılığında 76 bin 500 ton şeker 27 bin ton melas 170 bin ton küsbe elde etti. 23 Şubat itibari ile de bütün çiftçilerimizin paralarını dağıttık. 4 yıldır uygulamamız hemen hemen aynı. 2024 yılı içinde kesinlikle değiş-meyecek yine pancar bedellerimizin %80’ni, teslimde ödenecek diğer kalan kısmı da fabrika kapandıktan sonra 1 ay içerisinde ödüyoruz.
Fabrikamız 19 çeşit tohum temin etti. Kesinlikle çiftçilerimize şu tohumu ekeceksin diye demiyoruz. Kim neyi arzu ediyorsa onu ekecek. Akıllı tohum ile birlikte 20 oluyor. Akıllı tohum pahalı olduğu için ekmek isteyenlere de fabrikamız yardımcı olacak. 19 çeşit tohumun bize girdisi ne ise hiç fiyat farkı yansıtmadan sizlere dağıtacağız. Her sene olduğu gibi bu senede çapa ve sulama avanslarını da vereceğiz. Bu sene pancar için özel bir gübre yaptırdık. Amasya da toprak profilleri tepsi edildi. Toprağın neye ihtiyacı varsa ona göre hareket ediliyor. Bu sene özellikle pancar gübresini Konya Selçuk Üniversitesinde görevli bir profesörün söylemleriyle 10-25-20 / 93 çözünürlü gübremizi yaptırdık. Geçen senede bu gübreyi kullanan yerlerde farkı gördük. Tonajı ve poları ile marka bir gübre. Çiftçimizin emeği boşa gitmesin diye uğraşıyoruz.
Ülke genelinde olduğu bizi Gümüşhacıköy’de de kuraklık var. Nisan ve Mayıs yağmurlarıyla bu sorunu aşacağımızı sanıyorum. Gümüşhacıköy Amasya’nın ilçeleri arasında sulamayı en iyi bilen ilçeler arasında. Suyun kıymetini de biliyor. Teknoloji kullanmaya başladı inşallah daha ileri safhalara da gidecek. Bazı köylerimizde yer altı sulama sistemleri çok güzel.
2023 yılı açılışında 16 polara 2 bin lira fiyat vermiştik. Önceki yıllara baktığımızda 800 liradan başlamıştı. Toplantıya bin lira yapılması konusunda konuş-muştuk. Bu sene açılışta istişare ettik. Dışarıya gitmeyelim kendi çiftçimizi daha çok destekleyelim 2 bin lira taban fiyat açıkladık. Diğer fabrikaların ilerideki açıklayacağı fiyatın 50 TL üzerinde olacak bizim fiyatımız.
6 yıldır elimizden geleni yapıyoruz. Tamamen çiftçi odaklı çalışıyoruz. Fabrikamız ve kooperatif olarak 3 şeye dikkat ediyoruz. Çalmıyoruz, Çaldırmıyoruz, israf etmiyoruz. Bunun haricinde çok bir şey yapmaya da gerek yok. Çiftçi bizim için 1. sınıf olmalı olmadığı zaman zaten kimse yok. Bu fabrika 1954 yılında açılmış 69. kampanyasını geçen yıl tamamladı Bu yıl 70. hazırlanıyor. Bu fabrikaya sahip çıkmak lazım. Gümüşhacıköy bu fabrika en büyük destek veren ilçelerden birisi.
Özellikle şunu bilmenizi istiyorum, biz sizlerin emanetçisiyiz. Biz 2017’de oraya göreve geldiğimizde 2002 yılında kapanan alkol fabrikasını 2018 yılında faaliyete geçirmeseydik, bu gün burada konuşuyor olmazdık. 2018 yılından 2022 yılına kadar bu fabrikaya çok büyük destek vermiştir. Bundan sonrada daha çok destek verecektir bir buçuk milyon litrelerden bu gün 10 milyon litreyi üretecek seviyeye geldik. Türkiye’de bu çiftçinin alın teriyle ürettiği şeker pancarından çıkan melastan kaynaklı alkol 4 yıldır Devlet hastanelerinde Türkiye’de başka yok.
Çiftçimiz bizim baş tacımız fabrikada kooperatifte siz çiftçilerimizin gelin çalışmalarımızı görün. 6 yıldır buna açığız açıkta olmaya devam edeceğiz. Bize vermiş olduğunuz destekten dolayı hepinizden Allah razı olsun.
Bu sene 2 tane yeni söküm makinesi, 1 tane mause aldık, inşallah bunu bir tane daha alacağız. Yani Amasya Şeker’de 4 tane söküm maki-nesi, 1 tane yeni mause, 2 tane de eski mauselarımızı faaliyete geçireceğiz. Biz çiftçimizin hep yanında olacağız. Makine ekipman konusunda elimizden geleni yapıyoruz’dedi.
Programda Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özarslan ilaçlama ve kullanılacak tohumlar hakkında bilgi verdi.
Pancar Üreticilerinin Sorunlarının dinlendiği toplantı fabrika yetkilileri Çiftçilerin sorularını cevapladı.
Toplantıya, Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı ve Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özarslan ve yönetim kurulu üyeleri, siyasi parti temsilcileri, Möy Mahalle Muhtarları, Gümüşhacıköy Ziraat Odası Başkanı Sadık Çolak ile sektör temsilcileri ve çiftçiler katıldı.