15:13 - Amasya’da Yahya Sinvar İçin Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı
15:06 - Sağlığın Sırrı Kışa Hazırlanıyor
14:58 - ART Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karataş’tan Amasya Valisi Önder Bakan’a Ziyaret
14:17 - Sınıf Başkanı Olamadı, Valiyi Getirdi: Ayşe Zümra’nın Vaadi
13:26 - Şok Zam: 12,50 TL Oldu!
13:12 - FETÖ Elebaşı Öldü
13:07 - Amasya Küçük Sanayi Sitesinde Yangın Çıktı
10:41 - Amasya Sporun Ligde Yükselişi
10:18 - Eğitimde Sınıfta Kalan İktidar: “Yaptım oldu”
10:12 - Sevindi: ‘Ailemizin yanındayız’
Suluova 15 Temmuz Milli İrade Ortaokulunun 8-B sınıf öğrencileri “Şiir ve Edebiyat” konusunu işledikleri Edebiyat Dersine Suluovalı olan İLESAM Başkanı Şair-Yazar Mustafa Ayvalı’yı davet etti.Gelen isteği kırmayarak Okulun 8-B sınıfında düzenlenen etkinlikte öğrencilerle buluşan Şair Mustafa Ayvalı, “Edip, Şiir, Edep” üzerine sohbet ve söyleşilerde bulundu.‘İyi ki şiir var’ diyerek söze başlayan Şair Mustafa Ayvalı, “Ne kadar şanslı bir insanım ki yazıyorum. Çünkü yazmak rahatlatır insanı. İnsan ruhunun da enerji biriktirip kırılmayı bekleyen fayları vardır. Gün gelir fay kırılır şiir olur, nesir olur, eser olur, şaheser olur.”Ölümlü dünya da hoş bir sada bırakma gayesinde yıllardır yüreğindekini dışa vurmaya gayret ettiğini ifade eden Şair Ayvalı, “Şiirlerimde yüreğimdeki varlığı bulmaya çalışıyorum. Ve yaşamak için yazıyorum. Şu fani dünyaya bir not düşme çabasındayım” dedi.Kaleme aldığı yüzlerce şiirlerinden de öğrencilere okuyan Şair Mustafa Ayvalı, hayat hikayesini anlatırken; 1964 Yılında annesinin deyişiyle “arpalar biçilirken” Suluova Bayırlı köyünde doğduğunu, ilk, orta ve lise eğitim hayatının ardından 2 üniversite okuduğunu ve ardından Amasya’da bir kamu kurumunda çalışmaya başladığını aktardı.-“VEFA BORCUM VAR.”‘Doğduğum ve harmanlandığım bu topraklara vefa borcum var’ diyerek Suluova İlçemiz için bugüne kadar kaleme alınan birkaç değerli şiirden birini yazıp kitaplaştıran, hemşerilerine ise ‘Suluovalı insanlar yüreği kavruk-yanık insanlardır’ diye hitap eden Şair Ayvalı, şiir yazmaya başlamasına ise bir öğretmeninin vesile olduğunu belirtti.Şair Mustafa Ayvalı; “Şiir, öykü ve denemeler yazmaya Ortaokul yıllarında bir öğretmenimin ‘bir şiir kitabı alıp getirin’ demesi üzerine kitapçıya giderek bir kitap istedim. Kitapçı bana, Cahit Sıtkı Tarancı’nın bir şiir kitabını verdi ve o zaman şiir dünyası ile tanıştım. Aslında daha önceden beri içinde şiir yazma arzusu vardı ancak, yeterli bilgi ve birikime sahip olmadığımı düşünerek bir türlü başlayamadım. Çünkü şiir yada kitap yazmak birikimle birlikte doğuştan gelen bir yetenek gerektirir” diye konuştu.Necip Fazıl Kısakürek, ‘mutlak hakikate ulaşmaktır’, Cahit Sıtkı Tarancı; ‘kelimelerle şekiller kurma sırası’, Yahya Kemal Beyatlı ise; şiiri, ‘söz ile musiki arasında daha çok musikiye yakın’ olarak telaffuz ettiğini aktaran Şair Mustafa Ayvalı; “aslında şiir duygu ve düşüncelerimizin bir şekilde sözle izdivacıdır, yani yazıya dökülmesidir. Şiir, içinizdeki duygunun çekip çıkarılmasında bir araçtır” dedi.Suluovalı Şair-Yazar Ayvalı, Halen en iyi şiiri yazamadığını ve yazmak için gayret gösterdiğini belirtti.-“ŞİİR, BİLİNEN KELİMELERLE BİLİNMEYEN FARKLI CÜMLELER KURMA SANATIDIR.”
‘Sanat ve şiir benim yaşam felsefem’ diyerek tüm öğrencilere mutlaka şiir ya da bir şeyler yazmayı öneren Suluovalı Şairimiz Ayvalı, öğrencilere hitaben:
“Şiirin iskeleti ilhamdan oluşur devamı ise çalışmakla olur. Bedeli ödenmemiş her şey ciddiyetten uzaktır. Endemik bir çiçek gibi tarzı olmalı şairin. Edebiyat zamana tanıklık eder. Paralı değil ama hasadı çok geç yapılan pahalı bir gönül yatırımıdır. Bizler yüreğimizdeki aşkı mırıldanmıyor, sizlerle paylaşıyoruz. Şiir, bilinen kelimelerle bilinmeyen farklı cümleler kurma sanatıdır. Bir arayıştır. Eğer ki mayanızda şiir libası yoksa duygulara elbise dikemezsiniz. Ki bu bir Allah vergisi yetenektir. Bu yeteneği okuyarak pekiştiririz. Nasıl ki bir ressam bütün renkleri bilerek sanatını icra ediyorsa, şair de şiirin bütün vezinleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bir gün mutlaka bitecek olan hayata karşı endişesi olmayan insan tükenir. Şair var olmayı unutan değil, var oluş amacını düşünendir. Gönül imbiğinde süzülüp, akıl süzgecinden geçirilen düşünce ve duygunun izdivacıdır şiir. Eğer yanardağdan fışkıran lava şekil vereceksek, sıcağa dayanıklı bir kalıba sahip olmamız gerekir” diye konuştu.Şair Mustafa Ayvalı, kendi yorumuyla şiir paylaşımında da bulunduğu etkinlik hoş sohbetler eşliğinde demlenerek devam etti. Etkinlikte ayrıca Şehit Metehan Atmaca Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Sinan Erken, keman çalarak Mustafa Ayvalı’ya şiirleri okurken eşlik etti.Öğrenciler tarafından yoğun ilgi, alaka gören ve çeşitli meraklı sorulara maruz kalan Şair Mustafa Ayvalı’ya katılımı için İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Davu ile Okul Müdürü Necati Öztürk, Din Kültürü Öğretmeni Kazım Şahin ve öğrenciler teşekkür etti.