Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 2023 yılı için marketlerde para ile satılan poşete zam yapılmayacak.
Tüm yurtta olduğu gibi Amasya’da da plastik poşetlerin marketlerde çevre koruma faaliyetleri kapsamında ücretlendirilmesine yönelik karar 2018 yılında Atık Yönetmeliği Kanun Teklifi ile Meclis’e sunulmuştu. Bu kararla bazı vatandaşlar poşetlere para ödeme fikrine sıcak bakmadı. Ama çoğu çevreciler de bu fikrin poşet kullanımını azaltılmasını düşünerek bu fikri destekledi. Bir naylon poşetin doğada çözünebilmesi için en az 500 yıl geçmesi gerekiyor.
Amasya’da hemen hemen her markette poşet para ile satılıyor. Amasya’da sadece halk pazarlarında, marketlerde ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500×350 milimetreden küçük poşetler, eczanelerde ilaç satışlarında kullanılan 200×350 milimetre (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dâhil) ebadından küçük saplı, sapsız poşetler Usul ve Esasların kapsamından çıkarılmış olup ilaçlar için verilen plastik poşetler, açıkta satılan bakliyat gibi gıdaların paketlendiği poşetler, bazı bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler, kuru temizleme, sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde verilen poşetler, kargo poşetleri ücretsiz veriliyordu.
1 Ocak 2019’dan itibaren yürürlüğe giren paralı poşet uygulamasında poşet fiyatında taban fiyat 25 kuruş olarak belirlenmişti. Bu fiyat 2023 yılında da değişmeyecek. Poşet satışları 25 Kuruştan devam edecek.