Türk Kızılay Amasya Şube Başkanı Mahmut Albayrak, Türkiye Kızılay Derneği, yüzlerce şube ve temsilciliği ile ve gönüllü yapıları ile memleketimizin insanlarını destekleyen toplumsal güçlendirme uygulamalarını, Şenlendirme Projeleri ile hayata geçirmektedir. Yani bir bakıma hayatı şenlendiriyoruz dedi.
Başkan Albayrak gazetemize yaptığı açıklamada, “Kızılay Şenlendirmeleri, amacı ve hedefi belli yerel projeleri, il ve ilçelerdeki paydaş kurum ve kuruluşlarla; gönüllüler ile birlikte gerçekleştiren bir Türk Kızılay uygulamasıdır.
Şenlendirme tanımı, köklü tarihimize dayanır; Selçuklu ve Osmanlı tarihinin toplumsal hayatla ilgili sosyolojik boyutunu anlatan orijinal metinlerinde sıkça yer alır. Anadolu’da halen “ocağımı şenlendirdin”, “senin gelişinle şenlendik” gibi ifadelerle de kullanılmaya devam eder.
Kızılay Şenlendirmelerinin Özellikleri
Şenlendirmeler, 2030 Kızılay Stratejilerinden bir ya da daha fazla strateji maddesi ile uyumludur.
Şenlendirme Projeleri ayrımcı, ayrılıkçı, ülkenin bütünlüğü, milli ve manevi değerlere zarar verici içerikler taşımamalıdır.
Şenlendirme Projelerinin en az 1 yerel kuruluş paydaşı olur.
Şenlendirme Projeleri, gönüllülerle gerçekleştirilir.
Şenlendirmelerin sürdürülebilir olacak şekilde kurgulanmasına özen gösterilir.
Kızılay Şenlendirme Hazırlıkları Nasıl Yapılır
Her şube, Kızılay Derneği Genel Merkezce yapılan duyuru yazısının ardından kendi Şenlendirme Proje planını hazırlar.
Kızılay’ın gönüllüleri ve gönüllü çalışanları, Şenlendirmelerin proje mantığı ile hazırlanmasında rehberlik eder.
Şenlendirme proje künyesi ve bütçe formu üzerinden değerlendirme komisyonu Şenlendirmeleri değerlendirir, uygun olmayanları şube ile birlikte uygun hale getirir.
Değerlendirilen Şenlendirmeler Üst Kurul onayına sunulur.
Onaylanan Şenlendirmeler uygulamaya alınır. Bir ara rapor ve bir kapanış raporu ile Şenlendirme süreci tamamlanır.” diye konuştu.